Zen in Zeewolde

meditatie in Zeewolde

Zendo spelregels

De plaats waar we samenkomen om te mediteren, wordt de zendo genoemd, het is een ruimte waar rust en stilte heerst. In deze ruimte kun je je dagelijkse beslommeringen even achter je laten en je tijdens de meditatie volledig laten  opgaan in de stilte.  Om ervoor te zorgen dat die mogelijkheid tot reflectie, inkeer en volledige stilte er voor iedere deelnemer is, hanteren we een paar spelregels. Deze spelregels zijn bedoeld als richtlijnen en zijn geen dwingende voorschriften!

Zendo klaar voor zazen

Binnentreden in de zendo

Voor we de zendo betreden, doen we onze schoenen uit en gaan op sokken of blote voeten de ruimte binnen. Op de drempel van de zendo stoppen we en geven onszelf even de tijd de drukte en onrust van alledag van ons af te schudden. Om dit achterlaten van de dagelijkse bezigheden zo bewust mogelijk te doen, kun je als je dat wilt, met je linkerbeen over de drempel stappen en een gassho maken (zie woordenlijst).

Stilte en rust in de zendo

Tijdens ons hele verblijf in de zendo proberen we de stilte te bewaren.  Om de sfeer zo rustig mogelijk te houden, is de aankleding van de zendo zo rustig mogelijk. Spullen die we bij ons hebben, zoals een tas of telefoon, nemen we niet mee in de zendo.  Deze kun je achterlaten in de ruimte voor de zendo. Deze ruimte is – net als de voordeur  – tijdens het mediteren op slot, zodat onze spullen daar veilig kunnen liggen.

Lopen door de zendo

We lopen langs de randen van de ruimte, voor de kussens langs. In veel zendo’s heeft dit te maken met het feit dat men niet direct voor het Boeddhabeeld wil langslopen. In de zendo in Zeewolde is er bewust voor gekozen om geen Boeddhabeeld neer te zetten, wij komen in de eerste plaats om te zitten op het kussen, het mediteren.

In onze zendo is er echter wel een praktische reden om langs de randen te lopen: op de grond staan twee kaarsjes. Als je midden door de ruimte loopt, schop je misschien zo’n kaarsje omver en krijgen we kaarsvet in de vloerbedekking.

Groeten

imgresVoor we gaan zitten, kun je groeten door met het gezicht naar het kussen/bankje/stoel te staan en gassho te maken. Daarmee starten we niet alleen heel bewust onze meditatieperiode, maar we groeten ook de twee mensen die links en rechts naast ons zitten. Deze twee maken op hun beurt een gassho. Vervolgens draaien we ons met de rug naar het kussen en maken gassho naar de mensen die tegenover ons zitten. Zij groeten in gassho terug.

Jikido

De jikido is de tijdsbewaarder, maar is ook verantwoordelijk voor orde en de gang van zaken in de zendo. De jikido geeft door middel van gongslagen het begin en einde van de meditatieperiode en de loopmeditatie aan.

Daisan

Tijdens zazen (zitmeditatie) is er gelegenheid tot een persoonlijk onderhoud met de leraar. Voor aanvang van de meditatiesessie wordt er gevraagd wie er een gesprek met de leraar wil hebben.

De theeceremonie

Onze meditatiesessies worden afgesloten met een kleine theeceremonie.  De thee wordt in stilte geschonken en na het maken het maken van een gassho, drinken we onze thee. Tijdens het theedrinken is het tijd om vragen te stellen of  zaken naar voren te brengen.

Toiletbezoek

Tijdens de meditatie is het niet gebruikelijk om naar de toilet te gaan. Het moment na de kinhin (loopmeditatie) is gewoonlijk het moment dat gebruikt wordt om het sanitair te bezoeken.

Advertenties