Zen in Zeewolde

meditatie in Zeewolde

Zenmeditatie

EVD_3_13X18Zenmeditatie is een actieve vorm van meditatie. Je zit op een actieve manier met een zacht gestrekte rug en opgeheven hoofd. Het is een volledig aanwezig zijn in het hier en nu. In het dagelijkse leven zijn onze gedachten voortdurend bezig met het verleden of met onze verwachtingen voor de toekomst en gewoonlijk maken we er een verhaal van. Stel je krijgt een lekker wijntje ingeschonken of je vrienden hebben heerlijk voor je gekookt en in plaats van er gewoon van te genieten vraagt onze geest zich af hoe duur die wijn wel niet is of het etentje dat ze zelf wilt organiseren wel net zo geslaagd zal kunnen zijn, of de boodschappen die nog gedaan moeten worden. Maar in het stil zittende lichaam tijdens de meditatie proberen we de aandacht geheel op de ademhaling te concentreren. Alles wat zich zo in de geest aandient is welkom: gedachten, twijfels, vragen, gevoelens. Maar …we maken er  geen verhaal om heen, we kijken naar wat er opkomt en laten dat dan ook weer los. Steeds opnieuw brengen we de aandacht terug bij de ademhaling.

Tijdens zenmeditatie schep je ruimte om vragen toe te laten, samen met alle gedachten en emoties die dat teweeg brengt. Zenmeditatie is een periode van beoefening, van stil zijn en voelen wat er allemaal in je omgaat: gedachten, boosheid, verdriet, verveling misschien, de dingen van alle dag die je niet zo maar één, twee, drie kunt loslaten.

Hoe komt het dat ik altijd direct een oordeel over iemand of iets heb? Waarom erger ik me zo aan bepaalde mensen? Waarom blijf ik hangen in boosheid of verdriet in plaats van verder te gaan met mijn leven?

EVD_10_13X18Zenmeditatie is volledig aanwezig zijn in het moment, in het hier en nu. Het is helemaal  zijn op de plek waar je nu bent, zodat je inzicht kunt verwerven in dat wat de situatie nu van je vraagt. Dit klinkt gemakkelijker dan het is, omdat in de praktijk blijkt dat er altijd zo veel is dat je daar van weerhoudt: zorgen over een ziek kind, beslommeringen op het werk, onvrede met je huidige situatie. Ons hoofd zit vol met een voortdurende stroom van gedachten en er is nauwelijks tijd voor reflectie en bezinning.

In Zen gaat het niet om het verkeren in hogere sferen of te geloven in allerlei concepten. Het gaat om wat er hier en nu in je leven aan de orde is, om het aanboren van je eigen levenskracht. Om dat te oefenen is Zenmeditatie een krachtige, maar eenvoudige beoefening. Door stil te zitten kun je de drukte van het dagelijkse leven even opzij zetten en de aandacht richten op de ademhaling. Het kan je leren om allerlei gedachten, gevoelens en stemmingen helder waar te nemen, zonder daarin meegenomen te worden.

Wat is Zen?

Zen is een stroming binnen het Boeddhisme en gaat over de grote vragen van het leven. Zen is nadenken over wie jij bent en hoe jij in het leven wilt staan. Waardoor word je aangeraakt? Waar draait het in jouw leven om? Dat klinkt wellicht wat zweverig, maar het zijn de levensvragen waar ieder mens mee worstelt.

Zen klinkt mysterieus en dat is het misschien ook wel. Stil zittend op het meditatiekussen krijg je contact met dat mysterie en leer je dat mysterie toe te laten. Leer je te kijken naar alles wat je zo heel erg bezig houdt en beoefen je het aanvaarden dat sommige dingen zijn zoals ze zijn en dat je reageert zoals je reageert.

Zen begint in de stilte van de meditatie, maar is meer dan dat. De aandacht en concentratie van de meditatie kun je meenemen in je dagelijks  leven.  Ook dat is een mysterie. Door regelmatig te mediteren, zal het je echter steeds gemakkelijker vallen om geheel aanwezig te zijn in het huidige moment en dat waarmee je bezig bent je volledige aandacht te schenken.

Zen is een spiritueel pad dat je samen met een leraar kunt bewandelen. Hij/zij is je gids op die weg, je spirituele steun.  Tijdens persoonlijke gesprekken (daisan) met je leraar kun je vragen stellen, ervaringen uitwisselen en adviezen krijgen. Je leraar kan je precies dat duwtje in de goede richting geven, waar je op dat moment aan toe was. Hij zal nooit met pasklare antwoorden komen, maar je wel in de goede richting wijzen.

Zen is geen religie, maar een levenshouding, een voortdurende reflectie op het eigen handelen. Zen vindt zijn origine in het oosten, maar is ook voor de westerse mens een richtlijn voor het leven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s