Zen in Zeewolde

meditatie in Zeewolde

Verklarende woordenlijst

DAISAN   –   persoonlijk onderhoud van leraar en leerling. Wordt gehouden tijdens zazen.  Voor aanvang van zazen wordt gevraagd wie behoefte heeft aan daisan. De leraar zit in een andere ruimte, als er een belletje klinkt staat de leerling op en gaat naar de leraar toe. De leerling die terugkomt van daisan, maakt gassho voor degene die daarna daisan heeft en nodigt hem op die manier uit naar de leraar te gaan.

DHARMA   –   de leer van de Boeddha, maar ook het spirituele pad. Dharma is een begrip met vele connotaties.

GASSHO   –   formele groet, maar ook een kort moment om rust en stilte te creëren alvorens aan de meditatie te beginnen. De handen worden met de handpalmen tegen elkaar en de vingers omhoog, ter hoogte van kin of neus gehouden. Vervolgens wordt er een kleine buiging gemaakt.

JIKIDO   –   de persoon die verantwoordelijk is voor de gang van zaken tijdens de meditatiesessies en de tijd bewaakt. Aan het begin van de meditatieperiode slaat de jikido driemaal op de gong. Het einde van zazen wordt aangegeven door twee gongslagen.

JUKAI – ceremonie waarbij iemand de voorschriften ontvangt en waarbij hij zijn toevlucht neemt tot de Boeddha, de Sangha en de Dharma. Na de ceremonie is iemand gerechtigd de rakusu (spreek uit: raksoe)te dragen en wordt hij als zenboeddhist beschouwd.

KINHIN   –   loopmeditatie. De start van kinhin wordt aangegeven door een slag met de kleppers.  Kinhin start heel langzaam, voetje voor voetje, op een slag met de kleppers wordt het tempo versneld.

KOAN   –   klein, raadselachtig verhaaltje, dat niet rationeel te doorgronden is. Een koan is bedoeld om tot een dieper inzicht te komen. De leraar geeft een koan op aan de leerling en bepaalt of die leerling inderdaad tot de kern van de koan heeft weten door te dringen.

RAKUSU – een soort slabbetje, dat verwijst naar het kleed dat de monniken dragen.

SANGHA   –   meditatiegroep

SHASHU- handhouding tijdens kinhin. De vingers van de linkerhand omklemmen de duim.  De rechterhand omklemt de linker, waarbij de rechterduim in het holletje van de linkerhand komt. De handen worden tegen het lichaam aan getrokken, zodat de onderarmen evenwijdig aan de grond zijn.

SHOKEN – ceremonie waarbij men officieel leerling van een bepaalde leraar wordt

ZAZEN   –   zitmeditatie, meestal 25 – 40 minuten in lengte

ZENDO   –   meditatieruimte

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s