Zen in Zeewolde

meditatie in Zeewolde

Introductie tot Zenmeditatie

Er bestaan heel veel vormen van meditatie en het is belangrijk dat je een vorm kiest die bij jou past. Om dat uit te vinden is het een goed idee om onder begeleiding de eerste stappen op het meditatiepad te zetten. Er bestaan veel boeken en video’s die je daarbij kunnen helpen, maar het voordeel van persoonlijke begeleiding is dat je meteen je vragen aan iemand kunt voorleggen en dat iemand je helpt om de houding en vorm te vinden die bij jou past. Dat is ook de reden dat Zen in Zeewolde met enige regelmaat introductiecursussen organiseert waarbij je kennis kunt maken met deze vorm van meditatie.

Maar ook als je nieuwsgierig bent naar de achtergronden van Zen is deze introductiecursus wellicht iets voor jou. In de cursus wordt niet alleen aandacht besteed aan zowel zit- als loopmeditatie, maar ook aan het ontstaan en ontwikkeling van Zen en de toepassing ervan in het leven van alledag. Vaak horen we de uitdrukking ‘Oh, dat is echt Zen’, maar wat betekent dat eigenlijk. Wat is Zen? Wat kan ik ermee? Is het niet veel te zweverig en mysterieus voor onze westerse instelling?  De introductiecursus van Zen in Zeewolde geeft antwoord op die vragen.

 

De introductiecursus

Introductie cursus

In een week wordt in zeven lesblokken de gelegenheid geboden kennis te maken met meditatie volgens de eeuwenoude zentraditie. Hierbij komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Aanleren van een goede houding
  • De relatie tussen meditatie en zen
  • Het volgen van de adem
  • De rol van het denken en het bewustzijn
  • Meditatie en het dagelijks leven
  • Zen en rituelen

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het uitwisselen van ervaringen.

De introductiecursus wordt gegeven op de vrijdagavond. Tijdens de cursus wordt er veel aandacht besteed aan de lichaamshouding tijdens het zittend en lopend mediteren. Je kunt zelf ervaren wat voor jou prettig is: zitten op een meditatiekussentje, op een -bankje of op een stoel. Kussens, bankjes en matten zijn aanwezig, zodat je ze rustig kunt uitproberen en niets zelf hoeft aan te schaffen.

Iedere bijeenkomst bestaat uit twee keer zitten/ mediteren op het kussen (zazen) en een keer loopmeditatie (kinhin) die, als het weer het toelaat, buiten gedaan wordt in de besloten tuin van achter de Roode Schuur.

Tussendoor wordt er een praatje gegeven over de achtergronden van het zenmediteren en is er ruim gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Zondagochtend zitten we samen met de deelnemers aan de doorlopende groep en kun je ervaren hoe het is om in een groep te mediteren.

Start volgende introductiecursus: datum volgt nog.

Advertenties